Superkids skolprojekt

Vi vill att skolbarn ska få röra på sig varje dag och att de ska få leka och röra på sig så mycket som möjligt under dagen. Vi vet att barn i dag rör sig alldeles för lite, vilket leder till en mängd hälsoproblem, och som det ser ut i skolan i dag så är det svårt att få in extra rörelseaktivitet i läroplanen. Detta vill vi med detta program ändra på då vi tror att lösningen är att infoga rörelse i det dagliga skolarbetet. I varje ämne kan det enkelt skapas moment som kan utföras fysiskt och med detta material gör det väldigt enkelt för lärare att implementera. Programmets mål är att få skolbarn mer aktiva under skoltid och att utrusta barn och föräldrar med kunskap om hur man lever ett hälsosamt liv.

Allt material grundas på aktuell och relevant forskning och vi vill vara länken mellan forskning och skola, och sprida ny kunskap inom de områden som vi brinner för.

Detta program kommer att fokusera på 3 viktiga områden:

 1. Fysisk aktivitet
 2. Kost
 3. Sömn

Och inom dessa 3 områden så kommer barnen att jobba med 6 viktiga punkter:

 1. Drick vatten istället för sockrade drycker.
 2. Begränsa mat med tillsatt socker.
 3. Ät färgrika frukter och grönsaker.
 4. Ät en näringsrik frukost varje morgon.
 5. Lek och var fysisk aktiv minst 1 timme varje dag.
 6. Sov gott för att ge hjärnan och kroppen vilan den behöver.

Barnen kommer att få kunskap och förståelse om en hälsosam livsstil genom programmets lektionsplaneringar och alla lekar kommer att skapa rörelseglädje hos många barn.

 Programmet inkluderar:

 • Lektionsplaneringar för 30 olika klassrumslekar och ”brain breaks” för årskurs F-5.
 • Lektionsplanering per årskurs 3-5 som kommer att ge barnen värdefull kunskap inom kost, sömn och fysisk aktivitet och ett föräldrabrev inom varje område för att även utbilda föräldrarna.
 • YouTube kanal med snabba (3-5 minuters) träningspass för klassrummen och lite längre pass (10-20 minuter) för hemma-träning för barn och föräldrar.
 • Fun Run
 • Föreläsning för att utbilda lärarna.
 • Idéer på skolgårdslekar.
 • Boken ”En aktiv och hälsosam familj” som är skriven av Peter Sjöberg.

Varför:

Fetma har blivit ett stort samhällsproblem i Sverige och i stora delar av världen och det är allt vanligare att barn och ungdomar diagnosernas med diabetes typ-2 och andra fetma-relaterade sjukdomar. Trenden nu är att barn blir allt mindre aktiva ju äldre de blir.

Mycket forskning visar att en bra kosthållning och daglig fysisk aktivitet minskar risken för mängder av sjukdomar så som fetma, hjärt-och kärlsjukdomar, högt blodtryck, diabetes typ-2 och vissa former av cancer. Man har även sett att fysisk aktivitet förbättrar hjärnans funktion, kreativitet och koncentrationsförmåga vilket leder till bättre skolresultat.

Just därför är det viktigt att barn har en vardag med mycket fysisk aktivitet och bra kost för att få bra rutiner redan som unga. Programmet vill skapa rörelseglädje hos alla barn och att det ska bli en naturlig del av vardagen.

Hur:

Detta program passar utmärkt in med skolans nuvarande kursplan och är väldigt enkel för lärare att implementera och integrera. De lärare som har testat programmet tycker att barnen är mer fokuserade och jobbar bättre med korta och roliga ”brain breaks” under lektionerna. Både barnen och lärarna tycker programmet är väldigt roligt och enkelt att arbeta med.

Vill du veta mer eller är intresserad av detta program för din skola, hör av dig till oss på peter@psfitness.se.